РАМ-меморија

(скр. од анг. Random Acces Memory меморија со директен пристап) комп. меморија до која централната процесна единица има директен пристап
се користи за запишување и читање, како и за вршење на измени во запишаната програма
видео РАМ (анг. video RAM, VRAM) РАМ-меморија од 1, 2 и повеќе мегабајти вградена на видео-адаптер со цел да се растовари централниот процесор и да се постигне поголема резолуција и испис на екран.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • виртуелна меморија — (анг. vurtual memory) техника за проширување на РАМ меморијата на компјутерскиот систем со искористување на дел од слободниот простор на тврдиот диск кога во РАМ меморијата нема доволно простор да се внесат сите податоци и програми, апликацијата… …   Macedonian dictionary

  • ДРАМ — (анг. DRAM, скр. од dynamic randomaccess memory динамична РАМ меморија) комп. внатрешна меморија што ги задржува меморираните податоци многу кратко време па поради тоа мора во текот на една секунда многупати да се освежува брзината на пристапот… …   Macedonian dictionary

  • меморирање — (анг. save сними/снима) комп. операција на запишување на податоци од РАМ меморија на надворешен уред за чување на податоци (на пр., тврд диск, магнетна лента и др.) …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.