Протеј

(грч. Proteus) 1. мит. во старогрчката митологија: морско божество на кое му било припишувано својството да може да добива лик на различни животни и чудовишта
имал дарба да претскажува
2. протеј а) фиг. бескарактерен, непостојан, превртлив човек; 6) зоол. опашесто водоземно животно, вид гуштер, човечка рилка.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.