Протезилај

(грч. Protesilaos) мит. во старогрчката митологија: син на Ификле од Филака во Тесалија
при истоварувањето на елинската војска кај Троја прв излегол на копното и загинал од Тројанците (според некои од рацете на Енеја, а според други од рацете на Хектор)
неговата свршеница Лаодамија ги замолила боговите да и го вратат свршеникот од подземниот свет барем за три часа
боговите и ја исполниле желбата, но по изминувањето на определеното време, таа се самоубила за да остане засекогаш заедно со љубениот.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.