Прометеј

(грч. Prometheus) 1. мит. во старофчката митологија: син на титанот Јапет и на океанидата Климена, брат на Епиметеј, татко на Девкалион, најголем пријател и добротвор на луѓето
го украл огнот од боговите и им го дал на луѓето, а нивните души ги исполнил со слепи надежи
за казна, Зевс го приковал за една карпа на планината Кавказ, а еден орел непрекинато му ги колвел дробовите
Херкул го убил орелот и го ослободил Прометеј
2. прометеј фиг. мудар и вешт човек
бунтовник
храбар во поднесување на болка.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • прометејски — (грч. Prometheus) 1. што е како Прометеј, што е храбар во поднесување на болка, величествен, што не се плаши, што пркоси како Прометеј 2. кој страшно трпи и страда (како окованиот Прометеј), величествен и горд во страдањето …   Macedonian dictionary

  • Gross-Serbien — Die von der serbischen Partei Srpska Radikalna Stranka angestrebten Grenzen von Großserbien (Virovitica Karlovac Karlobag Linie) Das Schlagwort Großserbien (Serbisch: Велика Србија/Velika Srbija, dt. das Große Serbien) wird verwendet, um ein… …   Deutsch Wikipedia

  • Groß-serbien — Die von der serbischen Partei Srpska Radikalna Stranka angestrebten Grenzen von Großserbien (Virovitica Karlovac Karlobag Linie) Das Schlagwort Großserbien (Serbisch: Велика Србија/Velika Srbija, dt. das Große Serbien) wird verwendet, um ein… …   Deutsch Wikipedia

  • Großserbien — Die von der serbischen Partei Srpska Radikalna Stranka angestrebten Grenzen von Großserbien (Virovitica Karlovac Karlobag Linie) Das Schlagwort Großserbien (Serbisch: Велика Србија/Velika Srbija, dt. das Große Serbien) wird verwendet, um ein… …   Deutsch Wikipedia

  • Јапет — (грч. lapetos) мит. во старогрчката митологија: еден од титаните, син на Уран и Геа, брат на Хронос, татко на Прометеј, Епиметеј, Атлас (или Атлант), Менетиј и на целиот човечки род симбол за длабока старост …   Macedonian dictionary

  • Јапетиди — (грч. lapetos) мн. мит. во старогрчката митологија: синовите на Јапет: Прометеј, Епиметеј, Атлант и Менетиј …   Macedonian dictionary

  • Пандора — (грч. pan doron дар) надарена со сите дарби : 1. мит. во старогрчката митологија: првата жена на земјата, надарена со сите волшепства и добродетели ја создал Хефест од љубопитност ја отворила кутијата што и ја подарил Зевс од која излегле сите… …   Macedonian dictionary

  • Проклетија — претпоставена трилогија за Прометеј (по аналогија на Орестија) науката смета дека постоела, но другите два дела не се пронајдени …   Macedonian dictionary

  • Хирон — (грч. Chironos) мит. во старогрчката митологија: кентаур, лекар, пророк и воспитувач на Херкул и др. Херкул случајно го ранил со својата отровна стрела, но ранетиот не можел да умре зашто бил бесмртен откажувајќи се од својата бесмртност, го… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.