Пријап

(грч. priapos) 1. мит. во старогрчката митологија: бог на оплодувањето и плодноста, на градините, полињата и лозјата
син на Дионис и Афродита
прикажуван како брадест човек со голем полов орган (фалус) како симбол на оплодувањето
2. пријап а) пенис, фалус; 6) фиг. похотлив човек, блудник, развратник.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • пријапеја — (лат. priapea) поет. вид епиграмска развратна песна кај старите Римјани наречена по Пријап …   Macedonian dictionary

  • пријапски — (грч. Priapos) 1. што се однесува на пријап 2. фиг. похотлив, развратен, блуден …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.