Потемкинови села

илузии, специјално наместени работи за да изгледаат само навидум добри и убави (по рускиот генерал и министер Г. А. Потемкин, 17391791, кој, пред патувањето на царицата Катарина и низ јужна Русија, наредил покрај патот во пустата степа по кој требало да минува таа, да се подигнат вештачки села со помош на кулиси и други направи за да се прикаже Русија како богата и напредна земја под неговата управа).

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.