Посејдон

(грч. Poseidon) мит. во старогрчката митологија: бог на морињата, син на Кронос и Реа, помлад брат на Зевс, маж на Амфитрита (кај старите Римјани: Нептун).

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Агенор — (грч Agenor,. храбар , смел ) мит во старогрчката митологија син на Посејдон и Либија, основач на градот Тир, прататко на Феничаните …   Macedonian dictionary

  • Амфитрита — мит во старогрчката митологија божица на морето, жена на Посејдон, богот на морето, мајка на Тритон …   Macedonian dictionary

  • Антеј — митологија син на Посејдон, богот на морето, и Геа, божицата на земјата, непобедлив во борба додека ја допира земјата, својата мајка, Херкул го победил дигајќи го во воздух и задавувајќи го …   Macedonian dictionary

  • Евмолп — (грч. Eumolpos) мит. во старогрчката митологија: син на Посејдон и на Хиона, владетел во Тракија ја освоил Елевсина од Атињаните и ги основал мистериите …   Macedonian dictionary

  • Идоменеј — (грч. Idomeneys) мит. во старогрчката митологија: син на Девкалион, внук на Минос, крал на Крит, истакнат јунак во елинската војска кај Троја при враќањето од освоената Троја го зафатила бура и му ветил на богот Посејдон дека ако се врати дома ќе …   Macedonian dictionary

  • Ина — (грч. Ino) мит. во старогрчката митологија: ќерка на Кадмо и Хармонија, маќеа на Хела и Фрикс некои легенди ја прикажуваат како добра, а некои како лоша жена го одгледала Дионис (Бах), син на нејзината сестра Семела и на Зевс Хера, лута поради… …   Macedonian dictionary

  • Кикнос — (грч. kyknos лебед) мит. во старогрчката митологија: 1. син на богот Арес му се противставил на Херкул кога одел кај хесперидите по златните јаболка Херкул го совладал по тешка борба и го убил 2. син на богот Посејдон, учесник во Тројанската… …   Macedonian dictionary

  • Кромид — мит. во старогрчката митологија: потомок на Кронос и Реа, конкретно: Зевс, Посејдон и Жад …   Macedonian dictionary

  • Лаомедонт — мит. во старогрчката митологија: тројански крал, татко на Пријам, син на Илос и во времето на неговото владеење се случило едно разорување на Троја што го извршил Херкул кога кралот, на кого му ја спасил ќерката Хесиона (сестра на Пријам) од… …   Macedonian dictionary

  • Нелеј — (грч. Neleus) мит. во старогрчката митологија: син на Посејдон, крал на Месенија (на југозападен Пелопонез), основач на градот Пил и татко на легендарниот Нестор …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.