Полихимнија

(грч. poly, hymnos песна) 1. мит. во старогрчката митологија: една од деветте музи, муза на лирската поезија и музиката
2. асгр. име на еден планетоид.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • муза — (грч. Musa) мн. 1. мит. во старогрчката митологија: божица, заштитница на некоја уметност, секоја од деветте ќерки на Зевс и Мнемозина (Калиопа, заштитница на епската поезија и елегиите Уранија, заштитница на астрономијата Полихимнија, заштитница …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.