Питија

(грч. Pythia, Pytho) 1. мит. во старогрчката митологија: свештеница-пророчица во храмот на Аполон во Делфи или, според најстарото име, Пит, познат старогрчки град на Парнас
нејзините претскажувања се состоеле од несврзани зборови и загадочни и двосмислени реченици
2. литија фиг . а) човек што прави нејасни, двосмислени заклучоци; 6) пророчица, гатачка, гледачка.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.