Пиритој

мит. во старогрчката митологија: крал на Лапит во Тесалија
на неговата свадба започнала битката меѓу Лапитите и кентаурите
му бил придружник и помошник на Тезеј во походот што го презеле за да ја грабнат Прозерпина.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.