Пилат Понтиј

римски намесник во Јудеја, 26-36 г.
според христијанската легенда, во времето на неговата управа бил распнат Христос
оди од Понтиј до Пилат лута, бара некаква цел
си ги мие рацете како Пилат ја отфрла одговорноста од себе (според Библијата
Пилат, осудувајќи го Христос, си ги измил рацете за да покаже дека не е виновен за она што ќе се случи понатаму).

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.