Адонај

(хебр Adonai мојот господин) име со кое Евреите, по враќањето од вавилонското ропство, го означувале својот бог Јахве, чие име било забрането да се изговара

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Јахве — (хебр. Jahveh) вечен , непроменлив , името на Бога во Стариот завет, подоцна станало табу и редовно се заменувало со изразот Адонај Јехова …   Macedonian dictionary

  • тетраграм — (грч. од четири букви ) ознака за поимот Jahveh (името на Бога), што од страхопочит го пишувале само со четири букви, т. е. jhvh : под тетраграмот понекогаш пишувале адонај и потоа вокалите од тој назив ги вметнувале во тетраграмот на тој начин… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.