Персеј

(грч. Perseys) 1. мит. во старогрчката митологија: син на Јупитер и на Данаја, аргивски херој
ја убил горгоната Медуза (од чија крв настанал Пегаз)
2. асгр. соѕвездие на северното небо со 134 ѕвезди од кои е најсјаен Алгол.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Алгол — мит во староегипетската митологија светол бог што се јавува од маглата како разведрување, 2. астр ѕвезда со променлив cjaj во соѕвездието Персеј …   Macedonian dictionary

  • Данаја — мит. во старогрчката митологија: ќерка на кралот Акрисиј, мајка на Персеј (го родила со Зевс кој и се приближил во вид на златен дожд) …   Macedonian dictionary

  • Пегаз — (грч. Редаѕоѕ) 1. мит. во старогрчката митологија: крилат коњ што настанал од крвта на Медуза кога Персеј и ја отсекол главата од ударот на неговото копито настанал изворот Хипокрена чија вода ги инспирирала поетите 2. астр. големо соѕвездие на… …   Macedonian dictionary

  • Персеиди — мн. астр. ноќен метеорски рој со радијант во соѕвездието Персеј …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.