Пентеј

(грч. Pentheus) мит. во старогрчката митологија: син на Ехион и Агава на кого остарениот Кадмо, уште додека бил жив, му го предал владеењето над Теба
го растргнале менадите затоа што се противел на уживањето во виното, т. е. на култот на богот Дионис (Бах).

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.