Пелеј

(грч. Peleus) мит. во старогрчката митологија: син на Еак, маж на Тетида (на свадбата им присуствувале сите богови), татко на Ахил.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Ахил — (грч Achilleus) мит најголемиот грчки јунак во Тројанската војна, син на Пелеј и на божицата Тетида бил ранлив само на петицата за која мајка му го фатила при капењето по рагањето …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.