Пасифаја

мит. во старогрчката митологија: ќерка на Хелиј, сестра на Кирка, жена на критскиот крал Минос на кој му ги родила Андрогеј, Аријадна и Федра
го родила и Минотаур.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Аријадна — (грч Ariadne) мит во старофчката митологија ќерка на критскиот крап Минос и Пасифаја, му помогнала на Тезеј, откако го убил Минотаур, со помошта на едно клопче конец да излезе од лавиринтот и избегала со него, оттаму …   Macedonian dictionary

  • Минотаур — (грч. Minos, tauros бик) мит. во старогрчката митологија: син на Пасифаја, жената на критскиот крал Минос, и еден бик чудовиште, получовек полубик Минос изградил лавиринт и го затворил Минотаур во него, хранејќи го со човечко месо бил убиен од… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.