илузија

(лат. illusio) 1. псих. измама на сетилата предизвикана од деформирано примање на впечатоци од реалноста
2. фиг. неоснована надеж, неостварлива фантазија самоизмама, привид, привидност, залажување, измама, вообразба, заблуда, мечта, фикција, замисла, план, недостижен идеал.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Балканский мальчик — Илузија Жанр …   Википедия

  • фатаморгана — (лат. fata Morgana) самовилата Моргана : 1. оптичка илузија во пустините или на морињата, кога на човекот, поради презагреаниот или нагло разладениот воздух, му се чини дека гледа непостојни предмети, градови, предели (називот е даден по тоа што… …   Macedonian dictionary

  • Iluzija — Infobox Film | name =Iluzija (Mirage) image size = caption = US movie poster of Iluzija director = Svetozar Ristovski producer = Svetozar Ristovski writer = Svetozar Ristovski Grace Lea Troje narrator = starring = Mustafa Nadarević Vlado… …   Wikipedia

  • Parc mémorial de Sumarice — Parc mémorial de Šumarice Les Ailes brisées, dans le Parc mémorial de Šumarice Le Parc mémorial de Šumarice (en serbe cyrillique : Меморијални парк Шумарице), encore appelé Parc mémorial du 21 octobre (Спомен парк 21. октобар), est situé à… …   Wikipédia en Français

  • Parc mémorial du 21 octobre — Parc mémorial de Šumarice Les Ailes brisées, dans le Parc mémorial de Šumarice Le Parc mémorial de Šumarice (en serbe cyrillique : Меморијални парк Шумарице), encore appelé Parc mémorial du 21 octobre (Спомен парк 21. октобар), est situé à… …   Wikipédia en Français

  • Mirage (2004 film) — Mirage Iluzija US movie poster of Iluzija Directed by Svetozar Ristovski Produced by Svetozar Risto …   Wikipedia

  • Parc mémoriel de Šumarice — Les Ailes brisées, sculpture dans le parc mémoriel de Šumarice Présentation Nom local Меморијални парк Шумарице …   Wikipédia en Français

  • анимација — (лат animatio) 1. оживување, давање душа, 2. кај цртаните филмови назив за работата што ja врши аниматорот, 3. организирање и водење на културни и културнозабавни дејности, 4. комп илузија на движење со брзо прикажување на неподвижни… …   Macedonian dictionary

  • бутафорија — (итал. buttafuori театарски инспициент) мн. 1. уметнички предмети што даваат илузија дека се природни, а се употребуваат во театарската инсценација 2. фиг. лажни предмети што служат за покажување и реклама …   Macedonian dictionary

  • идеализам — (грч. idea) 1. еден од двата основни правци во филозофијата кој, наспроти материјализмот, смета дека идејата, свеста, духот е примарното нешто, а природата, постоењето, материјата е нешто секундарно објективен идеализам или конкретен идеализам… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.