Парсифал

легендарен јунак во старогерманска приказна, еден од витезите на Тркалезната маса кај кралот Артур
невин безумник што успева да им одолее на привлечностите на убавата заводница Кандри и така ги спасува витезите на Гралот од пропаста и станува нивни крал.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Лоенгрин — (гер. Lohengrin) син на Парсифал, херој од старогерманска приказна, витез на светиот Грал, ослободител на брабантската принцеза Елза од чичко и Телармунд кој сакал да и го преземе престолот допловил од морето со чамец што го влечел лебед до… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.