Пангеа

(грч. pan, де земја) 1. назив за претпоставеното единствено копно во времето на палеозоикот кое подоцна се распаднало на денешните облици на Земјата
2. идеја за обединување на целиот свет во една единствена политичка формација.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Пангеа — Пангея Пангея (греч. Πανγαία, всеземля) название, данное Альфредом Вегенером протоконтиненту, возникшему в эпоху палеозоя. Разделени …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.