Отело

(Othello) 1. лит. главен јунак во истоимената Драма на Шекспир кој, обезумей од неоправдана љубомора, ја задавил својата верна и невина жена Дездемона, а потоа се самоубил
2. отело фиг. љубоморен маж.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Јаго — (шп. Јадо) 1. личност од Шекспировата трагедија Отело чии сплетки и интриги ја предизвикале пропаста на Отело и Дездемона 2. јаго фиг. сплеткар, интригант …   Macedonian dictionary

  • Румынская кириллица — Кириллические алфавиты …   Википедия

  • Левгой, Жозе — Жозе Левгой José Lewgoy …   Википедия

  • Фицкаральдо — Fitzcarraldo Жанр драма Режиссёр …   Википедия

  • Левгой — Левгой, Жозе Жозе Левгой José Lewgoy Жозе Левгой Имя при рождении: Жозе Левгой …   Википедия

  • Фицкарральдо — Fitzcarraldo Жанр …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.