Осијан

(Ossian) легендарен шкотски бард од 3. век
епските песни што му се припишуваат биле непознати во Англија до 1760 год., кога Џејмс Макферсон ги објавил во вид на парафрази што постигнале огромен успех и ги одушевиле романтичарите
оригиналните песни биле објавени во 1807 год.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • осијанизам — предромантичарска ориентација во европската литература во 18. век и одушевување предизвикано од Песните на Осијан од Џ. Макферсон што авторот ги претставил како оригинално дело на Осијан …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.