Орфеј

(грч. Orpheus) 1. мит. во старогрчката митологија: син на музата Калиопа и Аполон, прославен свирач на лира и пејач
пеел толку убаво што со својата песна ги поместувал дрвјата и камењата, ги маѓепсувал ѕверовите, реките, потоците и ветровите, па дури и боговите кои толку многу се одоброволиле што се согласиле да му дозволат да си ја врати жената Евридика од подземниот свет, под услов додека ја изведува оттаму ниеднаш да не се сврти да ја погледне
тој сепак ја погледнал и така ја загубил засекогаш
2. орфеј фиг. пејач со многу убав глас.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Евридика — (грч. Euridike) мит. во старогрчката митологија: жена на легендарниот пејач Орфеј кога умрела од каснување на змија, Орфеј се обидел да ја избави од царството на сенките, но го прекршил условот да не се сврти да ја види пред да излезат во горниот …   Macedonian dictionary

  • Зоран Стефанович — (серб. Зоран Стефановић родился 21 ноября 1969(19691121) в Лознице, Сербия)  сербский писатель, издатель и международный культурный активист. Дебютировал в театре и кино в 1987 году. 1994 закончил Факультет драматического искусства… …   Википедия

  • Стефанович, Зоран — В Википедии есть статьи о других людях с такой фамилией, см. Стефанович. Зоран Стефанович (серб. Зоран Стефановић родился 21 ноября 1969(19691121) в Лознице, Сербия)  сербский писатель, издатель и международный культурный активист.… …   Википедия

  • Музеј — (грч. Musaios) мит. во старогрчката митологија: пејач, пророк и свештеник, современик на Орфеј му се припишуваат и покорнички и заветни песни, химни, 6ајачки и поезија со орфичка содржина …   Macedonian dictionary

  • орфички — (грч. orphikos) што се однесува на Орфеј орфички култ религиозно мистичен обред кај старите Грци …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.