Опиумска војна

борби што ги презела Велика Британија против Кина кога Кина го забранила увозот на опиум
војната завршила со мирот во Нанкинг (1842 година), а Кина била принудена да ги отвори своите пристаништа за европската трговија и да и го отстапи Хонг Конг на Британија.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.