драматизам


драматизам
(грч. drama) 1. напнатост на дејството, сериозност на положбата, на конфликтот, што ја одликува драмата од другите облици на уметничка литература
2. фиг. стек на околности што создаваат заострена борба на различни чувства и интереси
3. напнатост, сериозност на положбата
4. безизлезност (од положбата, од околностите).

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.