демократизација


демократизација
(грч. demos, krateo) 1. спроведување на демократските начела и постапки во животот
ширење на демократијата
2. приближување на нешто (наука, уметност и сл.) до широките народни слоеви, приспособување кон народните потреби.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • демократизаци — з.б.п …   Орфографический словарь осетинского языка

  • сунјатсенизам — кинеско народноослободително движење чиј основач е кинескиот револуционер демократ Сун Јат Сен (1886 1925) чие учење се засновувало врз три принципа: 1. национална независност (што во неговото учење била дефинирана под изразот национализам ) 2.… …   Macedonian dictionary

  • чартизам — (анг. charter) социјално движење на англиските работници во првата половина на 19. век против крупните капиталисти (работниците праќале петиции во кои барале остварување на своите права и демократизација на државната управа) …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.