демократизам


демократизам
(грч. demos, krateo) 1. прифаќање и остварување на демократијата
2. приврзаност кон владеењето на народот
3. чувство на припадност на најшироките народни слоеви
4. политичко определување за демократски, слободарски принципи на владеењето
5. демократски, слободарски дух.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.