графички режим


графички режим
(анг. graphics mode) комп. екрански режим на работа кај кој исписот на екранот е создаден од ситни точки наречени пиксели
графички скенер (анг. graphics scanner) комп. графички периферен уред за трансформирање на графика (слики, цртежи, графикони) во екрански испис

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • режим — (фр. regime) 1. облик и начин на управување со држава устројство, уредување 2. определен начин на хранење, диета 3. начин на живеење 4. состав на правила, мерки потребни за некоја цел графички режим (анг. graphics mode) комп. екрански режим на… …   Macedonian dictionary

  • ЕГА — (анг. EGA, скр. од enhanced graphics adapter подобрен графички адаптер) комп. графички адаптер за бои за ИБМ ПЦ компатибилни компјутери во текстуален режим може да прикаже текст од 80 колони по 25 реда, и 40 колони по 25 реда во 16 бои, 132… …   Macedonian dictionary

  • ХГК — (анг. HGC, скр. од Hercules graphies card графичка картичка херкулес) комп. монохроматска графичка картичка за ИБМ ПК компатибилни компјутери со резолуција од 720 хоризонтални пиксели и 350 вертикални редови во графички режим, а во текстуален… …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.