графички копроцесор


графички копроцесор
(анг. graphics coprocessor) комп. специјално проектиран процесор за забрзување на обработката на видеоисписи со висока резолуција
особено ја забрзува работата на програми што користат графички кориснички интерфејс,

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • копроцесор — (анг. coprocessor) комп. проширување на основната архитектура и подобрување на севкупните перформанси со додавање на втор процесор наменет за извршување на специјализирани задачи, како математички и графички операции, со голема брзина и точност …   Macedonian dictionary

  • графичка акцелераторска картичка — (анг. graphics accelerator card) комп. картичка за проширување со графички копроцесор, видео меморија (1 или повеќе МБ) и сите други елементи на еден видео адаптер …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.