будизам


будизам
(сскр.) учење на Готама Буда
индиска религија што ја основал Буда, чија филозофија се состои од две точки: страдање и спас
животот е страдање, причина за страдањето се страстите (т. е. жедта за живот), ослободувањето од тие страсти значи ослободување од страдањето, патот кон ослободувањето води кон нирвана, односно состојба на блажен мир, без страсти и страдање.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Абидама питака — збирка текстови во кои е изложена филозофијата на раниот будизам, настанале околу 4 век п н е …   Macedonian dictionary

  • Авалокитешвара — (сскр) најомилен и најпочитуван бодисатва во махајанскиот будизам, заштитник на Тибет, ги спасува луѓето низ страдање во реинкарнациите …   Macedonian dictionary

  • Амида — (сскр) едно од главните божества во доцниот будизам, небесна слика на земскиот, историскиот Буда …   Macedonian dictionary

  • абидама — (пали abhi кон, dhamma учење) теоретски учења на раниот будизам …   Macedonian dictionary

  • босатсу — (јап.) во јапонскиот будизам: возвишено суштество што живее на земјата додека не го постигне степенот на буда (бодисатва) …   Macedonian dictionary

  • необудизам — (грч. neos + будизам) настојување будизмот да се приспособи кон западњачкиот начин на мислење и да навлезе во Западна Европа и Америка …   Macedonian dictionary

  • фоизам — (кин. fo Буда) назив за кинескиот будизам …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.