Дејанира
мит. во старогрчката митологија: жена на Херкул за која се борел со богот на реката Ахелој
ја предизвикала смртта на својот маж праќајќи му (без да го знае тоа) кошула наквасена во крвта на кентаурот Нес.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Јола — (грч. lole) мит. во старогрчката митологија: ќерка на кралот Еврит која Херкул ја побарал за жена, и покрај тоа што бил оженет за Дејанира таткото на девојката го одбил и Херкул се одмаздил на суров начин …   Macedonian dictionary

  • Мелеагар — (грч. Meleagros) мит. во старогрчката митологија: херој што го убил калидонскиот вепар брат на Дејанира, жената на Херкул …   Macedonian dictionary

  • Нес — мит. во старогрчката митологија: кентаур што бил убиен од Херкул кога се обидел да ја силува жена му Дејанира …   Macedonian dictionary

  • Шахерезада (фильм) — У этого термина существуют и другие значения, см. Шахерезада. Шехеразада фр. Shéhérazade …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”