Даунов синдром
(по британскиот лекар Џ. Л. Х. Даун, 1828-1896) в. монголизам.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • монголизам — (лат. mongolismus, називот е даден по тоа што лицето на болниот потсетува на Монгол) мед. вид телесна и умествена заостанатост при која лицето има карактеристичен изглед: коси очи, мал нос, полуотворена уста од која ѕирка јазикот умствениот… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”