аранжира


аранжира
(фр arranger) 1. дотераУдотерува уреди/уредува, подготви/подготвува, 2. раководи, управува со нешто, 3. започне/започнува вежбање на театарска претстава откако улогите веќе се научени, 4. муз обработи/обработува, приреди/приредува музичко дело

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • аранжер — (фр arrangeur) 1. човек што аранжира, уредува нешто (на пр, излог), 2. човек што подготвува некоја приредба или свеченост и раководи со неа, 3. муз обработувач или приредувач на музички дела …   Macedonian dictionary

  • икебана — (јап. живи цветови) посебен начин на аранжирање на цвеќиња, со определено значење во зависност од положбата на поединечните цветови (радост, тага, честитање и сл.) се засновува врз јапонските религиозни сфаќања двата главни типа на икебана …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.