Бурдонова цевка
(по францускиот инженер Ежен Бурдон, 1808-1884) вакуумска (или исполнета со течност), најчесто метална цевка, со прстенест облик, што се исправа или се свива под влијанието на надворешниот притисок или на надворешната температура
служи како сетило во манометрите и термометрите.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”