Балкида
име на легендарната арапска кралица од Саба (во јужна Арабија) која според Библијата, по долготрајно допишување исполнето со најубава лирика од двете страни, му станала жена на еврејскиот крал Соломон, од нивниот син Мелек потекнувале етиопските цареви

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Царица Савская — (ивр. מלכת שְׁבָא‎, Малкат Шва) «Святая Македа, царица Савская» современная икона Пол: Жен …   Википедия

  • Королева Шэба — Царица Савская (ивр. מלכת שְׁבָא‎, Малкат Шва) «Святая Македа, царица Савская» современная икона Пол: Жен. Период жизни: X век до н. э. Имя на других языках …   Википедия

  • Царица Македа — Царица Савская (ивр. מלכת שְׁבָא‎, Малкат Шва) «Святая Македа, царица Савская» современная икона Пол: Жен. Период жизни: X век до н. э. Имя на других языках …   Википедия

  • Царица Сабская — Царица Савская (ивр. מלכת שְׁבָא‎, Малкат Шва) «Святая Македа, царица Савская» современная икона Пол: Жен. Период жизни: X век до н. э. Имя на других языках …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”