јануари


јануари
(лат. ianuarius посветен на богот Јанус) првиот месец во годината, зимски месец
има 31 ден
коложег.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • National Liberation Front (Macedonia) — For other uses of terms redirecting here, see: Macedonian struggle National Liberation Front (Narodno Osloboditelen Front) Active 1945 1949 Country Greece (Greek Macedonia) Engagements Greek Civil War …   Wikipedia

  • Aegean Macedonians — ethnic group group= Aegean Macedonians Егејски Македонци Egejski Makedonci poptime= 150,000 200,000 region2 = flagcountry|Macedonia pop2 = 52,000 72,000 (est.) ref2 = lower| cite book title= Macedonia Its Disputed History last= Simpson first=… …   Wikipedia

  • Slavic speakers of Greek Macedonia — Total population Greece: 200,000+ Diaspora: 150,000+ Regions with significant populations Florina, Edessa, Kastoria, Thessaloniki, Serres, Drama[1] …   Wikipedia

  • Експлорер — (анг. Explorer) астрон, серија од автоматизирани вселенски летала на САД, лансирани во 1958 година Експлорер 1 е првиот Земјин вештачки сателит лансиран на 31 јануари 1958 (анг. Explorer) комп, програм во оперативниот компјутерски систем Windows… …   Macedonian dictionary

  • Коледе — (лат. calendae) денот спроти Бадник (6 јануари) кога групи деца одат од куќа в куќа и пеат коледарски песни за кои е карактеристичен припевот коледе …   Macedonian dictionary

  • пливиоз — (фр. pluviose) петтиот месец во календарот на Француската република (1703), од 20 јануари до 18 февруари …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.