јаничар


јаничар
(тур. zeniceri) 1. припадник на турската милиција основана во 1329 год. од заробени млади христијани што биле насилно потурчувани
во 1360 год. султан Мурат ја реорганизира и и дал извесни повластици поради што почнале да и пристапуваат и многу Турци
како одлично опремена војска претставувала јадро на турската пешадија
подоцна се засилила толку многу што станала опасна дури и за султанот, поради што Мухамед II ја укинал во 1826 год.
2. фиг. слуга на туѓинци, голем непријател на својот народ.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.