јакобинец


јакобинец
(фр. jacobin) 1. револуционерен демократ, член на парискиот политички клуб во времето на Француската буржоаска револуција кон крајот на 18. век
јакобинците го добиле името по манастирот Свети Јаков во Париз во кој се состанувале
биле најсмелите претставници на тогашната револуционерна буржоазија што се борела против монархистите и феудалците
2. фиг. екстремен револуционер
3. вид англиска златна монета.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.