јак


јак
(тибет.) вид централноазиско говедо со мал раст, со црна боја и со опашка како на коњ
како диво живее во предели на над 5. 000 метри надморска височина
припитомено служи исто како обичното говедо од кое е поотпорно и посилно
има дебела кожа и долго влакно од кое се изработуваат номадските шатори.
(рус. як) советски тип на авиони наречен по конструкторот А. С. Јаковлев.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.