Багавата-Пурана
(сскр Bhagavata-Purana) санскритски текст (од 6, 10 или 12 век) една од Пураните, вкупно 12 книги од кои десеттата ја раскажува љубовната историја на Кришна

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Пурана — (сскр. Ригапа) анонимни санскритски текстови, верско дидактички литературни дела, што содржат митолошки приказни за настанокот, пропаста и обновувањето на светот, прописи за верските обичаи и празнувања, оддели за правата и должностите на одделни …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”