центар


центар
(лат. centrum) 1. средиште, средина на некоја активност или однос
2. фиг. голема населба
3. средиште на големи сили (на пр., научен центар, трговски центар)
4. во парламентарниот живот: партија што претставува средина меѓу екстремните партии и во салата на парламентот седи во средината, меѓу т. н. десница и левица.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Броков центар — (по францускиот хирург Пол Брока, 1824 1880) анат. дел од кората на големиот мозок (кај деснораките од левата страна) во кој е сместен центарот за моторна организација на говорот …   Macedonian dictionary

  • Верникеов центар — (по германскиот невропсихијатар К. Вернике, 1848 1905) анат. задниот дел на слепоочниот резен на мозочната хемисфера (кај деснораките од левата страна) чија повреда доведува до нарушување на способноста за сфаќање на изговорените зборо …   Macedonian dictionary

  • Чемпионат Черногории по волейболу среди мужчин — Чемпионат Черногории Текущий сезон Первый сезон 2006/07 Организатор Волейбольный союз Черногории Действующий чемпион «Будванска Ривьера» Будва …   Википедия

  • Borča — Борча Borča Country:  Serbia …   Wikipedia

  • Municipalities of the Republic of Macedonia — Republic of Macedonia This article is part of the series: Politics and government of the Republic of Macedonia Constit …   Wikipedia

  • Organización territorial de la República de Macedonia — La República de Macedonia se encuentra dividida administrativamente en ochenta y cuatro municipalidades. En agosto de 2004, la República de Macedonia fue reorganizada en 84 municipios (en macedonio: општини, opštini; singular: општина, opština),… …   Wikipedia Español

  • Битва за Сански-Мост (1942) — Первая битва за Сански Мост Народно освободительная война Югославии Дата 10 14 декабря 1942 Место …   Википедия

  • Banja Luka — 44° 46′ 33″ N 17° 11′ 08″ E / 44.7758, 17.1856 …   Wikipédia en Français

  • Карловацкая операция — Югославский фронт Второй мировой войны Дата 30 апреля 6 мая 1945 Место Ка …   Википедия

  • Sava Centar — Сава центар Présentation Architecte Stojan Maksimović …   Wikipédia en Français


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.