цензус


цензус
(лат. census) 1. во стар Рим: процена на вредноста на имотот на граѓаните заради класирање во даночните групи
2. утврдување на висината на семејниот приход за да се добие детски додаток или социјална помош
3. во Англија и во САД: периодичен попис на населението, индустријата, вкупното производство и др.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • центурија — (лат. centuria) 1. во стар Рим: воена единица од 100 војници 2. поделба на населението според имотниот цензус 3. строфа во песна (познати се центуриите на пророкот Нострадамус) 4. период од 100 години, столетие, век …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.