цензурира


цензурира
(лат. censere) врши цензура, службено прегледува ракописи подготвени за печат, филмови, театарски пиеси и др. пред прикажувањето.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • цензор — (лат. censor) 1. во стар Рим: државен службеник што внимавал на политичката лојалност на граѓаните и раководел со определувањето на цензусот 2. службено лице што врши цензурирање на писма, весници, филмови, книги и др. државен орган за контрола… …   Macedonian dictionary

  • црн кабинет — тајна канцеларија во некоја висока установа што го цензурира пишувањето, ги шпионира луѓето, води црна книга и сл. 2. службена работна соба, канцеларија (обично на некој повисок политички или административен функционер) 3. во научни установи и… …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.