хијат


хијат
(лат. hiatus) грам. зев, појава кога на средината на еден збор (внатрешен хијат) или на крајот од еден и на почетокот од следниот збор или слог (надворешен хијат) ќе се најдат две самогласки (на пр., научен, златоуст, црноок итн.).

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.