хифенација


хифенација
(анг. hyphenation делење на зборови) комп. кај програмите за обработка на текст и персонално издателство: автоматска, рачна или изборна операција за пренесување на дел од збор на почетокот од следниот ред
автоматска хифенација изборна команда со која програмата врши автоматско делење на збор што ќе се најде на крајот од редот, а не може да се смести цел во тој ред.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.