хетероморфизам


хетероморфизам
(грч. heteros, morphe) 1. јавување на некоја материја во повеќе облици (на пр., јаглеродот се јавува како дијамант, графит, антрацит)
2. биол. појава кај регенерацијата на организмот да се развие друг орган, а не оној што бил загубен (на пр., кај глистата може место загубената глава да се развие уште една опашка).

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.