халузи


халузи
(хебр.) мн. "пионери", еврејски млади луѓе што ги организирал Јосип Трумпелдор во Русија во Првата светска војна со цел да се иселат во Палестина (Израел), да се населат таму и да ја регенерираат некогашната татковина на својот народ со трудот на сопствените раце.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.