француски календар


француски календар
(револуционерен) ново сметање на времето што го вовел францускиот Конвент во 1793 година
се засновува врз годишните времиња и врз положбата на ѕвездите, а започнува со есенската рамноденица
имињата на месеците се: вандемиер (месец на бербата), бример (месец на маглата), фример (месец на студот), нивоз (месец на снегот), пливиоз (месец на дождот), вантоз (месец на ветрот), жерминал (месец на 'ртењето), флореал (месец на цветањето), преријал (месец на ливадите), месидор (месец на жетвата), термидор (месец на жегата), фриктидор (месец на плодовите).

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.