фабијанисти


фабијанисти
(анг. Fabian society) прво англиско социјалистичко здружение (основано во Лондон во 1883 година)
се стремело кон преобразба на капиталистичкото општество преку постепено ограничување на приватната сопственост и нејзино пренесување во државна сопственост
називот е по римскиот војсководец Фабиј Максим Кунктатор (Колебливец) кој се колебал да се впушти во решавачка борба со Канибал.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.