традиционализам


традиционализам
(лат. traditio) 1. верување во традицијата
поддржување на традиционалните обичаи
2. натценување на значењето на традицијата, круто придржување кон старините, назадни сфаќања што достигаат во минатото и што влечат назад
3. фолозофско-теолошко учење според кое сето знаење за верските вистини е изведено од божественото откровение, а се постигнува со изучување на традицијата.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.