тетраграм


тетраграм
(грч. "од четири букви") ознака за поимот Jahveh (името на Бога), што од страхопочит го пишувале само со четири букви, т. е. jhvh : под тетраграмот понекогаш пишувале адонај и потоа вокалите од тој назив ги вметнувале во тетраграмот
на тој начин се развило неправилното читање Ја-хо-вах, односно Јехова, како што се вообичаило подоцна место правилното Јахве
истиот назив се применува и на грчки: т (х) еос, и на латински: деус (исто така со четири букви).

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.